CRM software is een tool om klantgegevens centraal op te slaan en te beheren. De afkorting ‘CRM’ staat voor Customer Relationship Management; het beheren van relaties. Een CRM systeem is dé oplossing voor bedrijven die meer willen halen uit hun klantbestand. Zo zorg je er bijvoorbeeld met CRM voor dat iedereen in de organisatie de juiste contactgegevens heeft, weet wat de voorkeuren van mensen zijn, en gemakkelijk informatie kan delen. De data in je CRM software is ook goed geschikt voor analyse met andere tools, waardoor je inzicht en voorspelbaarheid creëert.

Maar het is veel meer dan simpelweg een softwarepakket. Het gebruik van CRM kan een cruciaal onderdeel zijn van je Business strategie waarin de klant centraal staat.

Waarom is CRM belangrijk voor jouw organisatie?

Wij geloven dat geen organisatie goed kan functioneren zonder een goed CRM systeem. Het draagt namelijk bij aan het goed functioneren van veel belangrijke bedrijfsprocessen.

Welke processen kan ik ondersteunen met CRM-software?

Een klassieke definitie van CRM is het volgende:

Een software-oplossing waarmee de gegevens van klanten op een centrale plek bewaard worden, zodat bedrijven deze informatie beter kunnen beheren en gebruiken.

Echter, kan je tegenwoordig al veel meer met een CRM Systeem. Ten eerste kan je met een CRM systeem de gegevens van klanten, zoals naam, adres maar ook voorkeuren, geschiedenis en gesprekken op een plaats bewaren en beheren. Maar ook dit zijn opties die populaire systemen zoals Microsoft Dynamics 365 al een tijdje kunnen.

De mogelijkheden van CRM oplossingen worden steeds uitgebreider. Ondertussen kan je met een CRM-systeem een groot deel van je bedrijf ondersteunen. Denk hierbij aan allerlei sales of -serviceprocessen. Binnen het Microsoft-platform kan je CRM systeem nu zelfs gekoppeld worden aan low-code oplossingen zoals Microsoft Power Apps en dataoplossingen op Azure. Zo kan je ondertussen bijna elk proces wel ondersteunen.

Microsoft Power Platform, Dynamics 365, Azure AI and modern workplace

Hieronder volgen een aantal bedrijfsprocessen waar CRM heel goed bij kan ondersteunen.

Sales en leadmanagement

Een CRM systeem zorgt voor een centrale plek voor alle klantgegevens. Maar ook het beheer van leads wordt standaard zeer goed ondersteund in CRM Systemen. Zo zijn er bijvoorbeeld processen in CRM die je in kan richten waarmee je ervoor zorgt dat iedere verkoper het juiste proces van lead of prospect naar opportunity of verkoopkans volgt en daarbij ook de juiste informatie vastlegt. Met al deze informatie kan het CRM systeem ook proactief informatie bieden die kan helpen om verkoopprestaties te verbeteren en verkoopprocessen te optimaliseren.

Analyse

Doordat je met een CRM systeem alle informatie van je leads, prospects en klanten bijhoudt, kan je deze gegevens ook goed inzetten voor analyse. Zo kan je dus goed evalueren hoe een team presteert, wat klanten graag van je afnemen en hoe veel tijd je kwijt bent aan bepaalde taken. Deze informatie kan cruciaal zijn om strategische beslissingen te maken die de groei van je organisatie ondersteunen.

Klantenservice

Met een CRM systeem kan je ook heel goed customer serviceprocessen ondersteunen. Daarbij kan je denken aan het beheren van support vragen op een centrale plek, zodat iedereen in een supportafdeling klachten of vragen op kan pakken. Daarbij worden altijd alle interacties opgeslagen zodat er altijd een compleet beeld van de situatie beschikbaar is.

Daarnaast kunnen sommige CRM systemen, zoals Microsoft Dynamics 365, ook servicemedewerkers onderweg ondersteunen met actuele informatie over bijvoorbeeld producten die gerepareerd of vervangen moeten worden.

Projectmanagement

Doordat alle informatie tijdens het sales proces centraal wordt opgeslagen heb je op het moment dat je de projectfase ingaat veel minder administratief werk. Dat houdt in dat je dus veel sneller na het tekenen van een contract aan de slag kan.

Marketing

Sommige CRM systemen, waaronder Microsoft Dynamics 365, bieden volledige oplossingen voor alle commerciële processen. Daaronder vallen ook marketingactiviteiten. Zo kan je onder andere marketing automatisering, website formulieren en landingspagina’s inrichten.

Microsoft partner

We helpen jouw organisatie met het opbouwen van duurzame en waardevolle klantrelaties met behulp van Microsoft technologie

Lees meer over Dynamics 365

CRM is meer dan software

Het kan zijn dat het nu net klinkt alsof het enige wat je hoeft te doen om al je commerciële en serviceprocessen vlekkeloos te laten lopen het aanschaffen van een goed CRM systeem is. In de praktijk is het natuurlijk wel iets complexer.

CRM is een tool die je, als je die op de juiste manier inzet, kan helpen om je bedrijfsprocessen te stroomlijnen en optimaliseren. Dit houdt in dat deze tool ondersteuning nodig heeft om te slagen. Een CRM systeem is dus vooral waardevol als er de juiste strategie en ondersteuning achter zit. CRM voegt pas waarde toe als het gebruikt wordt door de medewerkers van je organisatie.

Het is dus belangrijk dat je naast het kiezen voor een goede technische oplossing ook goed nadenkt over een aantal andere zaken. Om je op weg te helpen hebben we de 5 belangrijkste dingen op een rijtje gezet.

  • Duidelijk leiderschap vanuit management
  • Zorg voor voldoende betrokkenheid bij zowel managers als medewerkers
  • Investeer in het verbeteren van het verandervermogen van je organisatie
  • Stel duidelijke en realistische doelen
  • Investeer in een professioneel projectteam

Wil je meer weten over deze 5 punten? Download dan ons eBook “5 onmisbare inzichten voor een succesvolle CRM implementatie” waarin we in detail deze punten doornemen.

Download het eBook
Linda Evertsen

Wil je meer weten?Neem contact op met Linda!

+31 6 390 065 16

Klik op de onderstaande link om direct een afspraak met Linda te plannen.
Plan een afspraak