Drie van de vijf (58%) boeren maakt zich zorgen over de toekomst van het bedrijf. Boeren die actief zijn in de veeteelt hebben net wat vaker zorgen dan boeren in de landbouw. Respectievelijk 62 tegenover 53 procent. Dit blijkt uit onderzoek van CRM Partners, specialist klantrelaties in de agri-sector, onder 203 Nederlandse boeren. Tegelijk denkt ruim drie kwart (78%) wel dat er toekomst zit in ‘boer zijn’.

Overname bedrijf is uitdaging

Dertig procent van de boeren geeft aan binnen nu en tien jaar te stoppen met het bedrijf. De uitdaging zit voornamelijk in het overnemen van het bedrijf. Zo heeft 36 procent geen opvolger. Daarbij zegt twee derde (63%) dat er weinigen zijn die hun bedrijf willen overnemen, omdat het te duur is. Ook de ambitie van jongeren speelt een rol: 73 procent denkt dat er op dit moment te weinig jongeren zijn met de ambitie om boer te worden.

Innovatie desalniettemin noodzakelijk

Ondanks de zorgen over de toekomst, kijken de boeren wel positief naar de ontwikkeling van de agri-sector. Zo zegt maar liefst 93 procent dat Nederland voorop loopt wat betreft innovatie in agri. Deze innovatie vindt twee op de drie (66%) boeren ook noodzakelijk als er in 2050 60 procent meer voedsel geproduceerd moet worden. De innovaties die boeren zelf als eerst willen gebruiken verschilt ten dele per type agri. Zo hebben boeren in de landbouw het liefst een zelfrijdende tractor (68%) en boeren in de veeteelt het liefst zelfsturende robots (68%). Op de tweede plaats (65%) staan bij beiden drones.

" Het is goed dat de boeren het belang van innovatie inzien. Hier ligt ook een belangrijke rol voor de leveranciers. Zij moeten een actieve rol spelen in de innovatie van de agri-sector. Deze rol kunnen ze onder andere invullen door met de boer mee te denken welke innovaties het meest noodzakelijk zijn voor hun bedrijf en ze te begeleiden in deze keuzes. Hiervoor is het van belang dat je als leverancier een duidelijk beeld hebt van de boer en zijn behoeften. Investeren in de relatie is daarvoor essentieel. "

- Erwin van Eeken, Agri-expert bij CRM Partners

Over CRM Partners

Alles wat CRM Partners doet is erop gericht om hun klanten geliefd te maken bij hun klanten. CRM Partners gelooft dat je dat alleen bereikt door persoonlijk en relevant te zijn. Door het inzetten van de juiste technologie én het creëren van de juiste mind-set helpen zij organisaties bij het realiseren van een waardevolle klantrelatie over alle kanalen heen. In 2016, 2017 en 2018 is CRM Partners tevens benoemd tot FD Gazellen. CRM Partners werd in 2005 opgericht en is onderdeel van Fellowmind. Samen met de andere bedrijven die onderdeel zijn van Fellowmind bieden zij oplossingen voor het ondersteunen van de volledige digitale transformatie bij organisaties.

CRM Partners op Facebook | LinkedIn | Twitter

Meer informatie

Marcommit

Kyra Pluimakers

035-5822730
crmpartners@marcommit.nl

Onderzoeksrapport 'De agrarische sector op de schop'

Hoe ziet de toekomst van de agrisector er uit?

Download nu